Maxima zilei

"How people treat you is their karma; how you react is yours." Wayne Dyer "Modul in care ceilalti te trateaza este karma lor! Modul in care reactionezi este karma ta!" Wayne Dyer

Despre Invidie

Invidia este un sentiment pe care ni-l declansam singuri si este o neacceptare a situatiei pe care o traim in acel moment, o neacceptare a prezentului. De exemplu: ” Cum de a promovat Popescu ca este mai nou!” sau „ Da’ asta si-a facut planu’ ca stie sa vorbeasca…” sau „ pe el il vede mai bine sefu!”  o afirmatie de acest gen se poate traduce in: el/altcineva are o situatie buna si eu nu. Aceasta situatie este declansata de ego-ul nostru care isi doreste ca noi sa fim cei mai buni sau noua sa ne fie bine si atunci declanseaza un conflict imaginar ca mecanism de aparare. Obiectivul ego-ului este sa ne apere sa ne spuna ca noi suntem buni si va incepe sa dezvolte argumentatii de genul: si eu as face daca as avea …daca as fi..daca…. Invidia este o neacceptare a momentului prezent si o neacceptare de sine in acea situatie. Eu nu accept ca sunt intr-o situatie mai putin buna decat altcineva.

Intr-o organizatie factorii care pot influenta invidia tin de individ (cel care traieste invidia), superiori si colegi.

Factorii care tin de individ sunt o constiinta emotionala de sine scazuta, lipsa increderi in sine,  independenta scazuta, lipsa empatiei.

Constiinta emotionala scazuta, inseamna ca persoana nu este constienta de starile ei si nu intelege ce simte si de ce simte acel lucru. In cazul invidiei nu isi da seama ca emotia negativa este cauzata de el insusi si nu de cel pe care il invidiaza. Nu constientizeaza ca ceea ce face se petrece doar la nivel de gand si acele ganduri influenteaza partea neurobiologica afectand intreg organismul aparand stari de rau si la nivel fizic. Daca se trece de la stadiul de gandire la cel de actiune aici pot interveni cele doua variante cea pozitiva si cea negativa. Varianta pozitiva inseamna sa constientizez ceea ce invidiez la ceilalti si ma gandesc cum as putea sa dezvolt acea abilitate sau cum sa ajung la acel succes. Ori varianta negativa sa nu constintizez si actiunile le voi indrepta spre persoana invidiata si atunci ma gandesc ce pot face ca ea sa nu mai aibe succes si „caracatita neagra a emotiilor negative” din companie se poate extinde repede.

Independenta scazuta. Persoanale invidioase au un „locus of control” extern. Ce inseamna acest lucru? Succesul meu este datorat de factori externi si nu interni(care tin de mine) de exemplu: Mi-as fi facut planul daca nu era criza/ as fi vandut mai mult daca aveam preturi mai bune/ as fi vandut mai mult daca nu erau clienti dificili/…si asa mai departe. Si in urma acestor conjuncturi externe ego-ul reactioneaza si creaza un scenariu de aparare. Eu sunt „bun” ceilalti sunt de vina sau conjunctura e de vina…

Empatie scazuta. Empatia este abilitatea de a intelege lucrurile/situatiile din punctul celuilalt de vedere. O empatie scazuta inseamna sa nu inteleg cum a procedat celalat sa isi realizeze obiectivele …sa ma pun in papuci lui. Pentru ca nu am aceasta abilitate creierului ii este mai usor sa dezvolte un scenariu (care este punctiul meu de vedere) si sa isi doreasca acel obiectiv dara fara sa faca efort pentru a-l atinge si aici se declanseaza conflictul interior numit invidie.

Factori care tin superiori sunt conducerea prin competitivitate (uite cat a vandut colegul tau) sau valorizarea doar a celor din top fara sa ofere suport celor din bottom line.

Conducerea prin competitivitate are si rezultate. Ea poate fi un motor… dar nu intotdeauna cel mai bun. Unele persoane pot fi inhibate si daca exista premisele discutate mai sus exista cele mai mari sanse sa generam invidie in randul subalternilor.  Ce se poate face pentru evitarea acestor situatii ar fi dezvoltarea talentelor si compatibilizarea lor in echipa.

Factori care tin de colegi: Mandria, Egoismul, Lipsa Empatiei.

Mandria si invidia par a fi „prietene bune” deoarece oameni care functioneaza pe baza de mandrie in cazul esecurilor sau rezultatelor mai putin satisfacatoare pot trece in partea cealalta a invidiei. Mandria poate sa genereze complexe de inferioritate in cazul in care alte perspoane din echipa au deficientele aratate mai sus. Egoismul si lipsa empatiei ii fac pe cei care sunt in pozitii privilegiate sa nu se gandeasca si la cei din jur, uitand sa isi ofere ajutorul punand accentul pe realizarile proprii si nu ale echipei/organizatiei

Si emotiile negative au parti bune! Nu exista nceva care sa fie 100% rau sau 100% bun! Asa cum si invidia poate sa ajute la constientizarea unui nivel pe care il putem atinge. Daca admiram o calitate la o persoana inseamna ca acea calitate exsita si in noi, doar ca nu am dezvoltat-o la fel de mult. Invidia ne poate ajuta sa constientizam talentele care exista in noi in stare latenta. Daca dupa constinetizare purcedem si la actiuni pentru dezvoltarea acelei calitati invidia poate fi folositoare. Daca ramanem la nivelul de a vedea calitati in ceilalti si sa nu facem altceva decat sa ne plangem si sa ne manifestam doar la nivel verbal atunci ne facem rau noua insine.

Rolul managerului este de a descoperi talentele si de a le dezvolta, aici intervine rolul de coach al managerului care il ajuta pe individ sa isi descopere si sa isi dezvolte potentialul existent. Dezvoltarea talentelor il ajuta pe individ sa isi creasca increderea in sine. Astfel incat avand o incredere in sine este centrat mai mult pe ceea ce poate face el sa atinga performanta si nu pe ce fac ceilalti. Dar o mica doza de invidie poate fi scanteia care declansaza motivatia.

Ce poate fi benefic pentru organizatii este constientizarea acestor emotiilor si directionarea lor catre actiuni eficiente.

1 comment to Despre Invidie

  • [...] Despre Invidie Tue Jun 22, 2010 14:42 pm Invidia este un sentiment pe care ni-l declansam singuri si este o neacceptare a situatiei pe care o traim in acel moment, o neacceptare a prezentului. De exemplu: ” Cum de a promovat Popescu ca este mai nou!” sau „ Da’ asta si-a facut planu’ ca stie sa vorbeasca…” sau „ pe el il vede [...] [...]

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>